I lördags besökte jag tillsammans med 3 svenskar och 2 holländare vingården Alpine Winery. Vingården ligger bara 120 km från Bangalore, på vägen till Mysore. Inte så avlägset, men trots allt så tog resan 3h inklusive ett kaffestop.
När vi anlände till vingården tog vingårdens ansvariga chef emot oss i ett tält. Vi bjöds på kaffe medans vi fick en presentation av vingården. Bla visades en plan över gården, som stämde sådär, efterssom det var mycket som inte var färdigt. Jag får väl säga att vi inte hade så stora förväntningar iom det spartanska mottagandet. Men nu var det dags att ge oss ut och titta på ägorna, men var hade chafförerna tagit vägen? Jo personalen hade varit så omtänksamma, att dom hade tagit med sig chaufförerna på en promenad bland vinrankorna.
Efter några hundra meters biltur så stannade vi för att titta lite närmare på vinrankorna.
Personalen som jobbar på fälten är bönder frän byarna runt gården, och Mr. Manjunath förklarade att de har god kunskap i hur man odlar växter, men att dom inte hade någon vana av att odla viner. Dessutom hade det varit väldigt svårt att få personalen till att förstå att raderna verkligen måste vara helt raka. Det set iaf ut som om dom har lyckats riktigt bra med det också.
Ägaren Raghavendra Gowda, har sedan 2005 investerat 1250 miljoner rupi för att skapa vad som förmodligen är den mest tekniskt avancerade vingården i Indien. Det har lagts ner mycket omsorg för val av lämplig grundstam och vilka druvsorter som bäst passar på just denna marken.
En stor fördel man har är att, när man skördar vindruvorna i februari till april, så behöver druvorna bara en kort transportsträcka, eftersom man har en egen fabrik.
För att kunna bevattna vinodlingen så hade man borrat efter vatten, detta vatten pumpas upp och fylls i en damm innan det används. Dammen ligger alldeles framför själva fabrikslokalen. Dessutom håller man på att bygga två konstgjorda öar, en för vinprovning, och en fontän. Kommer att bli riktigt fint.
All utrustning håller väldigt hög klass (kanske tom världsklass) och nästan allt har importerats från Europa. Bland anta kan nämnas att labratories utrustningen var dansk, och importerades av samma företag som importerade labratorieutrustning till mejerierna.
Sedan 2008 har man tagit hjälp av en av världens bästa vinkonsulter,Stephane Derenoncourt och hans team från Bordeaux (Stephane Derenoncourt).
Till slut var det så äntligen dags att prova vinerna.
Just nu finns det tre röda och tre vita. De vita kommer dock inte att säljas förrän tidigast om en månad. Vi fick dock provsmaka två vita som inte riktigt var färdiga.
Det billigaste vinet heter ORO.
Lite sött rödvin, passar nog till indisk mat.
VINDIVA Classic
VINDIVA Reserve.
OJOJ!!! Detta vinet var riktigt bra. Det överträffade verkligen alla mina förväntningar när det gäller indiska viner. Jag vill nog påstå att vi alla blev riktigt överraskade.
Jag är övertygad om att denna vingård kommer att omdefiniera synen på indiska viner. Naturligtvis är det fortfarande i ett tidigt skede, marknadsföring och distribution av vin tar tid och pengar i Indien. Tex varierar krav på märkning i olika delstater, samt att man har olika skatter, vilket medför olika märkningar.
Ja för er som inte känner till det, så märker tillverkaren produkten med max pris till slutkund, samt betalar skatten till delstaten.
För den som vill veta mer, så hänvisa till Alpine Wineries web sida.
När vi anlände till vingården tog vingårdens ansvariga chef emot oss i ett tält. Vi bjöds på kaffe medans vi fick en presentation av vingården. Bla visades en plan över gården, som stämde sådär, efterssom det var mycket som inte var färdigt. Jag får väl säga att vi inte hade så stora förväntningar iom det spartanska mottagandet. Men nu var det dags att ge oss ut och titta på ägorna, men var hade chafförerna tagit vägen? Jo personalen hade varit så omtänksamma, att dom hade tagit med sig chaufförerna på en promenad bland vinrankorna.
Efter några hundra meters biltur så stannade vi för att titta lite närmare på vinrankorna.
Personalen som jobbar på fälten är bönder frän byarna runt gården, och Mr. Manjunath förklarade att de har god kunskap i hur man odlar växter, men att dom inte hade någon vana av att odla viner. Dessutom hade det varit väldigt svårt att få personalen till att förstå att raderna verkligen måste vara helt raka. Det set iaf ut som om dom har lyckats riktigt bra med det också.
Ägaren Raghavendra Gowda, har sedan 2005 investerat 1250 miljoner rupi för att skapa vad som förmodligen är den mest tekniskt avancerade vingården i Indien. Det har lagts ner mycket omsorg för val av lämplig grundstam och vilka druvsorter som bäst passar på just denna marken.
En stor fördel man har är att, när man skördar vindruvorna i februari till april, så behöver druvorna bara en kort transportsträcka, eftersom man har en egen fabrik.
För att kunna bevattna vinodlingen så hade man borrat efter vatten, detta vatten pumpas upp och fylls i en damm innan det används. Dammen ligger alldeles framför själva fabrikslokalen. Dessutom håller man på att bygga två konstgjorda öar, en för vinprovning, och en fontän. Kommer att bli riktigt fint.
All utrustning håller väldigt hög klass (kanske tom världsklass) och nästan allt har importerats från Europa. Bland anta kan nämnas att labratories utrustningen var dansk, och importerades av samma företag som importerade labratorieutrustning till mejerierna.
Sedan 2008 har man tagit hjälp av en av världens bästa vinkonsulter,Stephane Derenoncourt och hans team från Bordeaux (Stephane Derenoncourt).
Till slut var det så äntligen dags att prova vinerna.
Just nu finns det tre röda och tre vita. De vita kommer dock inte att säljas förrän tidigast om en månad. Vi fick dock provsmaka två vita som inte riktigt var färdiga.
Det billigaste vinet heter ORO.
Lite sött rödvin, passar nog till indisk mat.
VINDIVA Classic
VINDIVA Reserve.
OJOJ!!! Detta vinet var riktigt bra. Det överträffade verkligen alla mina förväntningar när det gäller indiska viner. Jag vill nog påstå att vi alla blev riktigt överraskade.
Efter avslutad vinprovning blev vi bjudna på indisk lunch, och lite mera vin, mycket gott.
Jag är övertygad om att denna vingård kommer att omdefiniera synen på indiska viner. Naturligtvis är det fortfarande i ett tidigt skede, marknadsföring och distribution av vin tar tid och pengar i Indien. Tex varierar krav på märkning i olika delstater, samt att man har olika skatter, vilket medför olika märkningar.
Ja för er som inte känner till det, så märker tillverkaren produkten med max pris till slutkund, samt betalar skatten till delstaten.
För den som vill veta mer, så hänvisa till Alpine Wineries web sida.
Thanks a lot for the write-up Mr.Frederick ...!!
SvaraRaderaAmazing blog and awesome photography.
We will have more to offer you on your next visit, making your trip an unforgettable experience.
Happy New Year
Rupesh P.