onsdag 25 juli 2012

Dålig timing

Har precis betalat för en resa till Kabini och Bandipur för att åka på safari. Då beslutar högsta domstolen att förbjuda all safri i nationalparker som är klassade som viktiga områden för tigrar. Beslutet verkställs nu, och redan imorgon så är det slut på safari.

Jag förstår iden med det, men samtidigt har man redan nu inför många resttriktioner, tex är det förbjudet med safari för privata fordon, och i Kabini följde man rutter som dom inte fick avvika från.

Att stänga med så kort varsel lär ju leda till många ilskna besökare, som inte får åka på safari.
Dessutom komer det att slå direkt mot regionen, för nästan all personal kommer från byarna runt omkring. För att inte tala om de bönder som odlar och säljer grönsaker till resorterna.

Jag har väl isf tur, för jag får tillbaka mina pengar om det blir inställt.
Men frågan är väl om jag någonsin kommer att få se en vild tiger

Curtains for safaris in State reserves


Alpine wineries

 I lördags besökte jag tillsammans med 3 svenskar och 2 holländare vingården Alpine Winery. Vingården ligger bara 120 km från Bangalore, på vägen till Mysore. Inte så avlägset, men trots allt så tog resan 3h inklusive ett kaffestop.

När vi anlände till vingården tog vingårdens ansvariga chef emot oss i ett tält. Vi bjöds på kaffe medans vi fick en presentation av vingården. Bla visades en plan över gården, som stämde sådär, efterssom det var mycket som inte var färdigt. Jag får väl säga att vi inte hade så stora förväntningar iom det spartanska mottagandet. Men nu var det dags att ge oss ut och titta på ägorna, men var hade chafförerna tagit vägen? Jo personalen hade varit så omtänksamma, att dom hade tagit med sig chaufförerna på en promenad bland vinrankorna.



Efter några hundra meters biltur så stannade vi för att titta lite närmare på vinrankorna.


Personalen som jobbar på fälten är bönder frän byarna runt gården, och Mr. Manjunath förklarade att de har god kunskap i hur man odlar växter, men att dom inte hade någon vana av att odla viner. Dessutom hade det varit väldigt svårt att få personalen till att förstå att raderna verkligen måste vara helt raka. Det set iaf ut som om dom har lyckats riktigt bra med det också.

Ägaren Raghavendra Gowda, har sedan 2005 investerat 1250 miljoner rupi för att skapa vad som förmodligen är  den mest tekniskt avancerade vingården i Indien. Det har lagts ner mycket omsorg för val av lämplig grundstam och vilka druvsorter som bäst passar på just denna marken.

En stor fördel man har är att, när man skördar vindruvorna i februari till april, så behöver druvorna bara en kort transportsträcka, eftersom man har en egen fabrik.

För att kunna bevattna vinodlingen så hade man borrat efter vatten, detta vatten pumpas upp och fylls i en damm innan det används. Dammen ligger alldeles framför själva fabrikslokalen. Dessutom håller man på att bygga två konstgjorda öar, en för vinprovning, och en fontän. Kommer att bli riktigt fint.






All utrustning håller väldigt hög klass (kanske tom världsklass) och nästan allt har importerats från Europa. Bland anta kan nämnas att labratories utrustningen var dansk, och importerades av samma företag som importerade labratorieutrustning till mejerierna.

Sedan 2008 har man tagit hjälp av en av världens bästa vinkonsulter,Stephane Derenoncourt och hans team från Bordeaux (Stephane Derenoncourt).

Till slut var det så äntligen dags att prova vinerna.
Just nu finns det tre röda och tre vita. De vita kommer dock inte att säljas förrän tidigast om en månad. Vi fick dock provsmaka två vita som inte riktigt var färdiga.

Det billigaste vinet heter ORO.
Lite sött rödvin, passar nog till indisk mat.


VINDIVA Classic
VINDIVA Reserve.
OJOJ!!!  Detta vinet var riktigt bra. Det överträffade verkligen alla mina förväntningar när det gäller indiska viner. Jag vill nog påstå att vi alla blev riktigt överraskade.











Efter avslutad vinprovning blev vi bjudna på indisk lunch, och lite mera vin, mycket gott.










Jag är övertygad om att denna vingård kommer att omdefiniera synen på indiska viner. Naturligtvis är det fortfarande i ett tidigt skede, marknadsföring och distribution av vin tar tid och pengar i Indien. Tex varierar krav på märkning i olika delstater, samt att man har olika skatter, vilket medför olika märkningar.
Ja för er som inte känner till det, så märker tillverkaren produkten med max pris till slutkund, samt betalar skatten till delstaten.



För den som vill veta mer, så hänvisa till Alpine Wineries web sida.

tisdag 24 juli 2012

KSRTC har investerat i nya bussar



KSRTC har köpp nya bussar som ska trafikera bangalore - Chennai och Bangalore - Tirupati.
VOLVO 9400 MULTI AXEL BUS
43 eller 45 sittplatser
TV längst fram för att visa film
Den lite lyxigare varianten har
- Skärm i varje ryggstöd.
- Pentry
- Toalett


Och just toalett har väckt mycket uppmärksamhet, för tidigare har man prioriterat extra sittplatser. Dessutom var det okej med stopp utefter vägen för att...

Och varför det är en massa blommor på bussarna, ja det beror på att man har utfört en Puja.


KSRTC - Karnataka State Road Transport Corporation







Volvos bussar är lönsama investeringar

Ja iaf om man ska tro transportministern.

Fotografering

Detta är avdelningen som jag jobbar på i Indien, kan ni hitta den vita killen?

torsdag 12 juli 2012

kvälls snacks

Provat lite indiskt snacks till kvällsfikat, eller kanske snarare innan, för en del av det var ganska så kryddstarkt. Ganska gott var det trots allt.
För den som undrar, så heter de två rätterna Bhel Puri och Samosa Chat.

tre veckor i sverige

Midsommar
Inledde semestern med traditionsenligt firades det i dalsland hos Henrik. Eftersom Henriks stuga ligger vid en sjö, så valde en familj att komma med båt. Båten är nybyggd, men enligt gamla ritningar.

Mest minnesvärt kanske var krocket matchen, som inte gick i vänskapens tecken. kanske kompletterar med bilder senare.

Några omgång Kubb hör också till midsommarfirandet, och det krävdes ett antal omgångar innan någon lyckades besegra mig och Karin.





På midsommardagen så hängde regnet i luften, men trots detta begav vi oss till forsbacka för en golfrunda.
Det var andra året i rad som vi spelade golf på midsommardagen, har vi skapat en ny tradition?

Tisdag, golfrunda i Arvika med min bror.
Helt okej väder när vi började spela, men sen började åskan att höras på avstånd. Det slutade med att det ösregnade sista två hålen, ja det tom haglade.

Torsdag, så vad det dags för golf igen, denna gången Träffade jag och min bror Henrik på Årjängs golfbana.
Första gången jag spelade på banan. Lite annorlunda bana än jag spelat på tidigare. På första hålet så slog man ut från en avsats, 25m över fairway. slog man långt, så kunde man gena, men ett misslyckat slag, så var bollen utanför banan, och bollen förlorad.


Hål nummer fyra blev ett riktigt hathål, iaf för Henrik och Calle. Henrik kom inte förbi dam tee, även om det var nära, och calle slog snett, och bollen var förlorad. Andra slaget var dock på green. Själv nådde jag inte fram till green, men nästan.
Många misslyckade bollar, ja då får man bjuda på öl.


Lördag, en regnig dag, då jag var på begravning i bengtsfors.

Måndag, åter till bengtsfors. Hämta reservdelar till en bil, besikta en annan bil, klippa gräs, samt grillkväll hos Henrik. Regnskurar mest hela dagen, så det tog lång tid att klippa gräset. Och grilla fick vi göra under tak.
Och självklart ett stopp på godisfabriken för lite inköp. Fick dock inte med mig något till indien.

Tisdag, golf i Årjäng igen, med min bror och Henrik.
Fantastiskt väder, så det blev två varv.
Då blir man riktigt mör i benen :)


Onsdag, lunch på café liljenäs i Värmskog.
cafét ligger vackert vid sjön värmelns strand, och cafét är känt för sina räkmackor.
Kan varmt rekommendera ett besök.

Efter lunchen begav vi oss till LM Ericssons minnesgård, som inte ligger långt från värmskog. Det var där som Ericsson växte upp. Han startade inte företaget här, men han växte upp här, och bla så jobbade han i gruvan, som låg på promenadavstånd.



Fredag, en sista golfrunda på Billerud golfbana.
Lördag, Började packa inför resan hem till Indien, Och min bror beger sig av mot tyskland och Berlin.
Söndag, Börjar resan med ännu ett stopp på Liljenäs Caffe för en räkmacka.
Det råkade dessutom vara Värmskogsdagen, så det var lite aktiviteter kring cafet, entusiast fordon, marknad, fisketävling m.m.


Efter en tvåtimmars tur med tåget till Göteborg, så blev jag uppmött av Johan, som fixat grillkväll. Samt att han varit snäll och erbjudit mig att övernatta. Dock ville han inte bli väckt när taxin skulle hämta mig på morgonen. Men det är klart, inte så kul att kliva upp vid 5tiden på morgonen, om man inte behöver.

Landvetter var ovanligt lugn, iom att det är semestertider. Dock blev vi lite försenade och fick lyfta 15 minuter försenade.
Inte bra iom att man bara har 1h 45 min på sig för att byta flyg. Och det är inte mycket iom att man dessutom måste lämna terminalen och ta buss till en annan terminal. När jag kom ut från terminalen, så var det dessutom strul med trafikbommarna, så varken bussar eller taxi kunde lämna terminalområdet. Men nu hade jag lite tur det kom personal som på franska informerade oss att vi skulle gå till rondellen, så skulle vi bli upplockade av bussen där. Ja det förstod ju inte jag, men jag fick hänga på de andra, så löste det sig.

Nu skulle man bara ta sig nästan ett varv runt med bussen för att komma till terminalen. Väl inne på terminalen gällde det att hitta gaten och säkerhetskontrollen. Nu hade man äntligen lite tur, med europeiskt pass, så kunde man ta en speciell kö, som dessutom gick mycket snabbare. Nu skulle man bara hitta säkerhetskontroollen och gaten. Tydligen skulle jag ta ett tåg till M gaterna, och där hade man separat säkerhetskontroll för de gaterna.
Allt gick smidigt, men det tog lite tid. Efter promenad genom alla butiker, kom jag fram till gaten och kunde kliva på planet bland de sista passagerarna.
Tyvärr var det en passagerare som var ännu senare, så vi fick snällt vänta 20 extra minuter innan vi lämnade Paris.
Innan vi fick lyfta, så fick vi stå lite i kö också.

Men till slut så fick vi lyfta.