Julen 2009 var jag i Usa på semester, vi började med några dagars skidåkning i Winter park, colorado.
Vi viste att byn låg på relativt hög höjd, 2500m om jag inte missminner mig. Detta blev vi dock varse om redan första morgonen då vi som man brukar kokade äggen ca 5 minuter. Äggen var inte i närheten av kokade. På 2500 meters höjd kokar nämligen vattnet redan vid en temperatur på 92C. Det var bara att göra ett nytt försök, tror att vi till slut kom fram till att det krävdes 10-12 minuter för att ägget skulle bli kokt.
Nu kanske du undrar vad detta har med Bangalore och indien att göra.
Jo det är nämligen så att min maid bakar ibland mjuka kakor till mig, och oftast så blir dom ganska så platta. Jag har funderat lite över varför de blir platta, men inte kommit på någon annan anledning än att det kanske har med råvarorna att göra. Igår fick jag tipset om att det kan bero på höjden, och att man då måste justera receptet lite. Bangalore ligger på ca 950m över havet, så det är troligvis höjden som påverkar resultatet när man bakar kakor.
Eftersom lufttrycket minskar allteftersom höjden ökar påverkas bland annat sådant man bakar. Tydligen påverkas till exempel jäst och bakpulver av det lägre lufttrycket och får en snabbare reaktion. När man bakat färdigt har vissa gaser försvunnit ur kakan och den blir plattare. Det som rekommenderas är att man minskar mängden jäst och bakpulver men ökar temperaturen i ugnen. Mjöl är torrare på högre höjd så man bör öka mängden vätska
Hittade följande info, som jag har skrivit ut och ska lämna till min maid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar